Εκτύπωση
Εμφανίσεις: 387

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα

Erasmus+

                         

Πολυμερής Σχολική Σύμπραξη

Τίτλος: “Education - the Key for your Future”

Διάρκεια 2016-2019

62ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Κάτω Πετράλωνα

 

Δελτίο Τύπου

Με λύπη πληροφορηθήκαμε τον πρόσφατο θάνατο του Μανουέλ Μαρίν, πρώην επιτρόπου της Κομισιόν για θέματα εκπαίδευσης και πατέρα του επιτυχημένου ευρωπαϊκού θεσμού Erasmus. Ο λόγος είναι ότι ο Μανουέλ Μαρίν έχει επηρεάσει έμμεσα και το σχολείο μας, αφού το εν λόγω πρόγραμμα έχει γίνει κομμάτι της ζωή μας.

Το 62ο Γυμνάσιο Αθηνών έχει την ευκαιρία να συμμετέχει εδώ και ένα χρόνο σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ για σχολικές μονάδες, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του ΙΚΥ, της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+.

Ο τίτλος του προγράμματός μας είναι Education - the Key for your Future” – «Εκπαίδευση – Το Κλειδί για το Μέλλον σου» και θα διαρκέσει συνολικά τρία χρόνια (2016-2019). Πρόκειται για μια διακρατική Πολυμερή Σύμπραξη Σχολείων, στην οποία συμμετέχουμε  μαζί με 5 ακόμη σχολεία από τις ακόλουθες χώρες: Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Ισπανία, Τουρκία.

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι εκπαιδευτικοί που απαρτίζουν στις παιδαγωγικές ομάδες των έξι σχολείων θα ασχοληθούν κατά τη διάρκεια των τριών ετών με διάφορες παραμέτρους της εκπαίδευσης και της μαθησιακής διαδικασίας στο σχολείο, προκειμένου να υπηρετήσουν τον κεντρικό στόχο του προγράμματος που είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης διάθεσης για το σχολείο και της πρόωρης εγκατάλειψής του.

Θεματικά πεδία που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον σεβασμό, την αλληλοαποδοχή, τις ίσες ευκαιρίες, τον τρόπο και το ρόλο της αξιολόγησης, τις εναλλακτικές μεθόδους προσέγγισης της μάθησης με σκοπό τη βελτίωση βασικών δεξιοτήτων – όπως είναι για παράδειγμα η αναγνωστική ικανότητα – αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος και κατά συνέπεια τα αντικείμενα της ενασχόλησή μας.  Οι εκπαιδευτικοί καλούμαστε στο πλαίσιο αυτό να αναζητήσουμε λύσεις, προκειμένου να κρατηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών ζωντανό και να τους κάνουμε να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της εκπαίδευσης για την περαιτέρω πορεία τους και συνολικότερα για το μέλλον τους.

Στις διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματός μας έχουμε τη δυνατότητα αφενός να προχωρήσουμε τις εργασίες μας και να φτάσουμε σε αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος. Αφετέρου μέσα  από τη συνεργασία καθηγητών και μαθητών σε διεθνές επίπεδο, μας δίνεται η ευκαιρία να αντιληφθούμε τη σημασία της διεύρυνσης των πνευματικών μας οριζόντων και της καλλιέργειας κοινωνικών δεξιοτήτων που μας καθιστούν ικανούς να λειτουργήσουμε με αυτονόητο τρόπο και με επιτυχία σε ένα πολυεθνικό πλαίσιο.

Η εκκίνηση της τριετούς διεθνικής πορείας μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 στο Finowfurt της Γερμανίας. Τον Απρίλιο του 2017 ακολούθησε η συνέχεια των εργασιών μας στο 62ο Γυμνάσιο Αθηνών, στα Κάτω Πετράλωνα, όπου η συνάντηση εργασιών πήρε διαστάσεις μιας μεγάλης γιορτής στην οποία συμμετείχαν πολλοί έλληνες εκπαιδευτικοί, πολλοί μαθητές μας, πολλοί γονείς  και την οποία στήριξε η τοπική κοινωνία και τίμησαν εκπρόσωποι γειτονικών σχολείων, εκπρόσωποι της πόλης και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας. Τον περασμένο Οκτώβριο το Erasmus+ μας οδήγησε στο Dunaharszti της Ουγγαρίας και η πορεία μας θα συνεχιστεί προς την Ουτρέχτη της Ολλανδίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

http://www.imommy.gr/paidia/education/article/10278/ti-einai-to-programma-erasmus-mia-kathhghtria-mas-apanta/

http://www.alfavita.gr/arthron/anakoinoseis/62o-gymnasio-athinon-eyropaiko-programma-erasmus

http://www.ipaideia.gr/paideia/polimeris-sxoliki-simpraksi-education-the-key-for-your-future

https://xenesglosses.eu/2018/01/62o-gymnasio-athinon-deltio-typou-gia-programma-erasmus/

https://fresh-education.blogspot.gr/2018/01/62-erasmus.html